Dietetyka

Studia prowadzone na Wydziale Nauk o Zdrowiu

Studia stacjonarne - I stopień
Rok akademicki 2018/2019

Kierunek: Dietetyka Studia stacjonarne I stopnia – licencjackie
Czas trwania: 3 lata
Orientacyjny limit miejsc 2017/2018:  85
Próg punktowy kwalifikujący do przyjęcia w roku akademickim 2017/2018:  334 pkt
Postępowanie kwalifikacyjne „nowa matura” tzn. uzyskana od roku 2005 Matematyka poziom co najmniej podstawowym – 100 pkt*
Język polski poziom co najmniej podstawowy – 100 pkt*
Język obcy poziom co najmniej podstawowy – 100 pkt*
Do wyboru biologia lub chemia poziom co najmniej podstawowy – 100 pkt*
 *Kandydat może legitymować się poziomem rozszerzonym z danego przedmiotu, wówczas maksymalna liczba punktów wynosi 200)
Postępowanie kwalifikacyjne „stara matura” tzn. uzyskana do roku 2004 szczegóły tutaj
Uwagi do wyników maturalnych: *W postępowaniu rekrutacyjnym wszystkie oceny na poziomie podstawowym liczone będą pojedynczo tj. 1%=1pkt rekrutacyjny, na poziomie rozszerzonym podwójnie tj. 1%=2pkt rekrutacyjne. Brak oceny z przedmiotu na określonym poziomie wskazanego jako obowiązkowy nie wyklucza kandydata z toku postępowania kwalifikacyjnego, ale jest równoznaczny z otrzymaniem przez kandydata 0 punktów z tego przedmiotu.
Składanie dokumentów Dostarczenie przez osoby zakwalifikowane na studia niżej wymienionych dokumentów w terminie 5 dni roboczych od daty ogłoszenia list rankingowych.

Jeżeli nie możesz złożyć dokumentów osobiście, upoważnij wybraną osobę notarialnie lub przez upoważnienie z naszej strony.

Niezłożenie w wyznaczonym terminie kompletu dokumentów równoznaczne jest z rezygnacją z kandydowania do przyjęcia na studia.
Lista dokumentów: Osoby zakwalifikowane zobowiązane są do złożenia następujących dokumentów:
● 2 fotografie w formacie legitymacyjnym 35×45 mm – szczegóły tutaj 
● podanie o przyjęcie na studia (do pobrania ze strony po zalogowaniu)
● kserokopia dowodu osobistego i oryginał do wglądu
● oryginał świadectwa maturalnego + ew. oryginał aneksu maturalnego
● przy składaniu dokumentów otrzymają Państwo skierowanie do lekarza medycyny pracy na podstawie którego należy wykonać badania lekarskie, uzyskując zaświadczenie – szczegóły tutaj
●ksero karty szczepień potwierdzone „za zgodnością” przez placówkę w której odbywało się szczepienie lub oświadczenie o braku szczepienia – oświadczenie o braku wzw b                    
● lektorat-   po zmianie statusu na „zakwalifikowany do przyjęcia” należy wybrać jeden język obcy ( do wyboru:  angielski, francuski, niemiecki, rosyjski) , wydrukować  potwierdzenie PDF ( wynik lub zaświadczenie o wybranym lektoracie) i dołączyć do składanych dokumentów. Dla niektórych kierunków udostępniony jest wyłącznie jeden język obcy.
W przypadku języka angielskiego należny wykonać test poziomujący, który powala na przydzielenie do odpowiednio zaawansowanej grupy językowej.
Uwagi ogólne:
  1.  Dla usprawnienia procesu rekrutacji prosimy o dostarczenie dokumentów w zielonej teczce. Teczki prosimy opisywać według wzoru – wzór teczki
  2. Przy składaniu dokumentów Kandydat otrzyma decyzję o przyjęciu na studia oraz umowę o kształceniu z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi
statystyki z poprzednich lat link

„W przypadku uzyskania niskiej punktacji przez kandydatów na studia, limit przyjęć na te studia zostanie odpowiednio zmniejszony”

„W przypadku zbyt małej ilości kandydatów, Wydziałowa Komisja Rekrutacyjna może podjąć decyzję o nieuruchamianiu kierunku.”

Studia stacjonarne - II stopień
Rok akademicki 2018/2019

Kierunek Dietetyka Studia stacjonarne II stopnia – magisterskie
Czas trwania: 2 lata
Orientacyjny limit miejsc 2017/2018:  58
Próg punktowy w roku akademickim 2017/2018  odstąpienie od postępowania kwalifikacyjnego
Postępowanie kwalifikacyjne Rozmowa kwalifikacyjna
Uwagi Wymagany jest dyplom ukończenia studiów I stopnia na kierunku: dietetyka albo biotechnologia lub dyplom ukończenia studiów magisterskich z obszaru nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
Składanie dokumentów Dostarczenie przez osoby zakwalifikowane na studia niżej wymienionych dokumentów w terminie 5 dni roboczych od daty ogłoszenia list rankingowych.

Jeżeli nie możesz złożyć dokumentów osobiście, upoważnij wybraną osobę notarialnie lub przez upoważnienie z naszej strony.

Niezłożenie w wyznaczonym terminie kompletu dokumentów równoznaczne jest z rezygnacją z kandydowania do przyjęcia na studia.
Lista dokumentów: Osoby zakwalifikowane do przyjęcia na studia zobowiązane są do złożenia następujących dokumentów:
● 2 fotografie w formacie legitymacyjnym 35×45 mm – szczegóły tutaj 
● podanie o przyjęcie na studia (do pobrania ze strony po zalogowaniu)
● kserokopia dowodu osobistego i oryginał do wglądu
● ksero świadectwa dojrzałości lub świadectwa maturalnego i oryginał do wglądu
● ksero i oryginał (do wglądu) lub odpis dyplomu
ksero i oryginał (do wglądu) lub odpis suplementu
● przy składaniu dokumentów otrzymają Państwo skierowanie do lekarza medycyny pracy na podstawie którego należy wykonać badania lekarskie, uzyskując zaświadczenie – szczegóły tutaj
● ksero karty szczepień potwierdzone „za zgodnością” przez placówkę w której odbywało się szczepienie lub oświadczenie o braku szczepienia – oświadczenie o braku wzw b
● lektorat-  po zmianie statusu na „zakwalifikowany do przyjęcia” należy wybrać jeden język obcy ( do wyboru:  angielski, francuski, niemiecki, rosyjski) , wydrukować  potwierdzenie PDF ( wynik lub zaświadczenie o wybranym lektoracie) i dołączyć do składanych dokumentów. Dla niektórych kierunków udostępniony jest wyłącznie jeden język obcy.
W przypadku języka angielskiego należny wykonać test poziomujący, który powala na przydzielenie do odpowiednio zaawansowanej grupy językowej.
Uwagi ogólne:
  1. Dla usprawnienia procesu rekrutacji prosimy o dostarczenie dokumentów w zielonej teczce. Teczki prosimy opisywać według wzoru – wzór teczki
  2. Przy składaniu dokumentów Kandydat otrzyma decyzję o przyjęciu na studia oraz umowę o kształceniu z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi
statystyki z poprzednich lat link

„W przypadku uzyskania niskiej punktacji przez kandydatów na studia, limit przyjęć na te studia zostanie odpowiednio zmniejszony”

„W przypadku zbyt małej ilości kandydatów, Wydziałowa Komisja Rekrutacyjna może podjąć decyzję o nieuruchamianiu kierunku.”

Opis kierunku i profil absolwenta studia I stopnia
Umiejscowienie kierunku w obszarze kształcenia:
Dietetyka jest kierunkiem obejmującym wiedzę interdyscyplinarną, który należy zaliczyć    do obszaru nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej. Obejmuje wiedzę z zakresu wielu dyscyplin naukowych, takich jak, biologia medyczna i medycyna, a także z zakresu dziedziny nauk o zdrowiu. Jest ściśle związana z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski i zdrowie publiczne.

Ogólne cele kształcenia
Program kształcenia na kierunku Dietetyka przygotowuje specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka, którzy posiadają wiedzę, umiejętności i kompetencje umożliwiające podejmowanie pracy w ośrodkach lecznictwa medycznego w zakresie profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych oraz planowania żywienia. Absolwent jest przygotowany do dalszych studiów (studia II stopnia na kierunku Dietetyka jak i Zdrowie Publiczne) oraz posiada umiejętności umożliwiające podjęcie pracy w poradniach dietetycznych oraz innych jednostkach podstawowej ochrony zdrowia, w których może posługiwać się wiedzą ogólną i szczegółową w zakresie planowania żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz dokonywać oceny stanu odżywienia przy pomocy specjalistycznego sprzętu.

Profil absolwenta
Absolwent studiów I stopnia na kierunku Dietetyka posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Posiada podstawowe umiejętności praktyczne  jak i wiedzę z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, doboru właściwej diety w stanach chorobowych, w celach profilaktycznych, edukacyjnych, czyli kwalifikacji poszukiwanych na dynamicznie rozwijającym się rynku usług dietetycznych dla osób zdrowych i chorych.

A co po studiach?
Dietetyk łączy kompetencje technologa żywienia i lekarza, dlatego może pracować zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalach, jak i w klasycznie rozumianej gastronomii. Absolwent przygotowany jest do pracy wykonawczej w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
  • placówkach lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
  • zakładach przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
  • zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
  • organizacjach konsumenckich;
  • placówkach oświatowych (żłobki, przedszkola, szkoły);
  • placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji);

Opis kierunku i profil absolwenta studia II stopnia
Umiejscowienie kierunku w obszarze kształcenia
Dietetyka jest kierunkiem o charakterze interdyscyplinarnym charakteryzującym się  umiejscowieniem wiedzy, umiejętności i kompetencji w obszarze nauki obejmującym nauki medyczne, nauki o zdrowia i nauki o kulturze fizycznej. Program kształcenia oraz wykonywany zawód dietetyka i/lub specjalisty żywienia człowieka wykazuje ścisły związek z kierunkiem lekarskim oraz kierunkiem zdrowie publiczne. W programie studiów występuje ścisłe powiązanie wiedzy z zakresu biologii medycznej i medycyny oraz zdrowia publicznego, co umożliwia określenie wzajemnych relacji pomiędzy zdrowiem jednostki, jak i społeczeństwa, a czynnikami społecznymi i kulturowymi w zakresie sposobu żywienia.

Ogólne cele kształcenia
Absolwenci studiów II stopnia Dietetyki są specjalistami posiadającymi zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych, a także poradnictwa żywieniowego. Są oni przygotowani do prowadzenia badań naukowych i do dalszego kształcenia na studiach III stopnia (studia doktoranckie), posiadają  umiejętności umożliwiające podjęcie pracy w poradniach dietetycznych oraz innych jednostkach podstawowej ochrony zdrowia, w których mogą posługiwać się wiedzą ogólną i szczegółową w zakresie planowania żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz dokonywać oceny stanu ożywienia przy pomocy specjalistycznego sprzętu.

Profil absolwenta
Absolwent studiów II stopnia na kierunku Dietetyka zdobywa zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Absolwenci posiadają poszerzoną wiedzę i umiejętności intelektualnego i praktycznego wykorzystania nabytych efektów kształcenia z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, doboru właściwej diety w stanach chorobowych, w celach profilaktycznych, edukacyjnych, czyli kwalifikacji poszukiwanych na dynamicznie rozwijającym się rynku usług dietetycznych dla osób zdrowych i chorych.

A co po studiach?
Absolwent studiów II stopnia przygotowany jest do podjęcia studiów III stopnia oraz do pracy na stanowiskach wykonawczych i kierowniczych w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
  • placówkach lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
  • zakładach przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
  • zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
    instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz
  • jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka (gabinety poradnictwa żywieniowego);
  • urzędach administracji rządowej i samorządowej;
  • organizacjach konsumenckich;
  • placówkach oświatowych (żłobki, przedszkola, szkoły);
  • placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji);
  • uczelniach wyższych (kariera naukowa);
  • szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).